Ik dacht ik kom bij Ready for Change om te minderen maar dat kan helemaal niet als je verslaafd bent

Foto is gefingeerd.

‘De laatste twee jaar voordat ik me aanmeldde bij Ready for Change was ik alleen nog maar met drank bezig. Net als zoveel mensen begon ik op mijn 17e of 18e met mijn eerste biertje. Dat smaakte me goed, maar ik dronk eigenlijk nooit overmatig. De laatste tien, vijftien jaar van mijn leven dronk ik wel bijna dagelijks. Al zat er ook wel eens een periode van volledige onthouding tussen als ik op dieet was. Dan kon ik de alcohol makkelijk laten staan. Tot de laatste twee jaar.

Mokerslag

Drie jaar geleden bleek dat één van mijn kinderen verslaafd was aan softdrugs. Ik had het niet in de gaten, terwijl hij nog thuis woonde. Misschien wilde ik het niet zien. Het kwam aan als een mokerslag. Ik vond het moedig dat hij het zelf aan ons opbiechtte en ook dat hij uit zichzelf hulp ging zoeken, maar ik had het er wel ontzettend moeilijk mee. Door te drinken verdwenen mijn zorgen en pijn -voor even- naar de achtergrond.

Piekeren

Ik ben iemand die graag voor anderen klaarstaat. Ik zeg eigenlijk nooit nee. Ook kost mijn werk, hoe leuk ik het ook vind, veel energie. Dus aan het einde van een lange dag vond ik dat ik wel een wijntje had verdiend. De alcohol werkte ontspannend, maar zorgde er wel voor dat ik onrustig sliep. Ik werd vaak midden in de nacht wakker; dan begon het piekeren. Vaak werd ik gesloopt wakker. Dat ik in een vicieuze cirkel zat, realiseerde ik me toen nog niet.

Doortastend

Ongeveer anderhalf jaar geleden kwam het keerpunt. Ik snurkte heel erg en mijn adem stokte regelmatig tijdens het slapen. Soms was ik bang dat ik de ochtend niet zou halen. Uit onderzoek kwam niets naar voren. Ik vertelde een arts toen wel eerlijk over mijn drankgebruik. Ik zat toen met gemak op 5 tot 6 flessen per weekend. In overleg met mij werd mijn huisarts gebeld. Zij ging met mij het gesprek aan en begon over Ready for Change. Een programma van elf weken lang, twee avonden per week. Hier stond ik voor open en ik kon meteen terecht.

Vooroordelen

Ik weet nog dat ik dacht: ik kom hier om te minderen. inmiddels moet ik daar hartelijk om lachen, want minderen kán helemaal niet als je verslaafd bent. Ook had ik behoorlijk wat vooroordelen over het type mens dat ik aan zou treffen in de kliniek. Mensen die onder een brug slapen, met halve liters bier. Maar niets bleek minder waar: het waren gewoon mensen zoals ik.

Levensloop

Ik was erg emotioneel bij het intakegesprek, maar ik voelde wel meteen dat ik in goede handen was. De behandeling vindt plaats in groepsvorm. Eén van de onderdelen is het vertellen van je levensloop. Dat is spannend, maar je merkt al snel dat je allemaal met dezelfde dingen worstelt. Daardoor vind je herkenning, erkenning en ook steun bij elkaar.

Familiegesprekken

Stap 1 en de familiegesprekken hebben veel indruk op mij gemaakt. Die hebben mij echt verder geholpen in mijn proces. In stap 1 worden vragen gesteld als: waar komt de verslaving vandaan? Wie heb ik pijn en verdriet gedaan? Wat heeft de verslaving mij, maar ook anderen, psychisch en financieel gekost? Directe familieleden lezen in een brief voor hoe zij het beleefden, hoe ze dachten en vooral wat ze voelden in de tijd van het middelengebruik. Je weet het inmiddels wel, maar als het dan in je gezicht wordt gezegd – ook dat heeft veel met mij gedaan.

Eerlijk

De behandelaars van Ready for Change zijn fantastisch. Ze leggen de vinger op de zere plek, zijn kritisch en vragen goed door. Maar ze zijn óók warm en begripvol. En ze creëren een veilig klimaat waar mensen eerlijk durven te zijn, ook over een eventuele terugval. Ready for Change kijkt dan mee naar een passend vervolg. Waar ik ook erg positief over ben, is dat je voorafgaand aan de groepssessie de gelegenheid krijgt om samen warm te eten. Zo kun je elkaar in een informele sfeer beter leren kennen.

Triggers

Ik ben nu één jaar gestopt met drinken en het gaat ontzettend goed met mij. Ik heb geen terugval gehad en voel me energiek, helder en veel rustiger. Ik weet wat mijn triggers zijn, maar ook hoe ik daarmee om moet gaan. Dat is nog het belangrijkste. Heel soms, steeds minder vaak eigenlijk, denk ik nog wel eens aan drank. Bijvoorbeeld als ik langs een terras fiets of voetbal kijk. Maar die gedachten mogen er zijn, heb ik geleerd bij Ready for Change. Het gaat erom wat ik ermee doe. Wil ik terug naar dat moment? Het antwoord is altijd een duidelijke nee.

Sterk

Na de behandeling zijn er nog vier avonden nazorg. Ik weet dat ik, mocht ik ooit een terugval krijgen, mijn behandelaars altijd kan bellen. Maar daar ga ik niet vanuit. Het traject bij Ready for Change heeft mijn leven veranderd. De relatie met mijn vrouw is weer geworden zoals die voorheen was. We kregen steeds meer woorden om mijn drankgebruik en mijn vrouw was verdrietig als ik te veel dronk. Het heeft achteraf toch een grotere impact op ons gezin gehad dan ik toentertijd dacht. Ook mijn beide kinderen ervaren meer rust. Met mijn zoon gaat het goed: hij is net als ik vrij van middelen en heeft een vaste baan. Mijn volgende missie is om te stoppen met roken. Nu ik weet hoe sterk ik ben, moet dat me ook lukken!

Wil je na het lezen van dit verhaal meer weten over behandeling bij Ready for Change? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

'Ik lééf, in plaats van dat ik word geleefd door de drugs'

LEES MEER

'Ik durf weer aan de toekomst te denken'

LEES MEER

'Ik leefde als een zombie met een kort lontje'

LEES MEER

'Bij Ready for Change heb ik mezelf eindelijk leren openstellen'

LEES MEER
DEEL: