Verslaving in de familie 

 
Wat nu?
 
 
VRAGEN? NEEM CONTACT OP
 

De invloed van verslaving op familie


Als familie van iemand met een verslaving voel je je machteloos. Je bent boos en verdrietig geworden. Je hebt geprobeerd te praten, straffen, de middelen verstopt en regels gesteld. Niets helpt waarschijnlijk. Het gedrag van een verslaafde heeft grote invloed op de familie en naasten. Verslaving wordt niet voor niets een familieziekte genoemd.

Onthoud dit:

 
  • Het is niet jouw schuld 
  • Jij bent niet de oorzaak
  • Jij hebt er geen controle over 
  • Je kunt het niet beter MAKEN

De familieziekte
verslaving

Verslaving en familie is een lastige combinatie. Iemand met een verslaving houdt nergens rekening meer mee. Er is in zijn of haar leven nog maar één ding belangrijk.

Verslaving is een ziekte die ook de familie raakt. Voor dierbaren van iemand die verslaafd is, is het heel moeilijk om met verslaving om te gaan. Je probeert van alles om je dierbare te helpen. Alleen niets lijkt te werken.

Wij bieden geen behandelingen aan naasten van onze cliënten. Wel kan jij, als naaste, contact met ons opnemen als je het even niet meer weet.  Wanneer jij als dierbare hulp nodig hebt, kunnen we je in contact brengen met een van onze samenwerkingspartners.

 

HULP NODIG? NEEM CONTACT OP

Kom meer te weten

over verslaving in de familie of vriendengroep

Verslaving beïnvloedt het leven van de familie

Co-Dependency: 
mede-afhankelijkheid verslaving

Richtlijnen voor het leven met een verslaafde

Wat kan je als naaste doen bij verslaving?

Verslaving beïnvloedt het leven van familie

De relatie met iemand met een verslaving staat ernstig onder druk en is vaak behoorlijk beschadigd. Maar dat niet alleen. De spanningen lopen op. Binnen het gezin, werk en vrienden lijkt het alleen nog maar te draaien om de verslaving van je dierbare. Discussies en meningsverschillen over de manier om als naasten met de verslaving om te gaan volgen elkaar op.

De verslaving van een dierbare zorgt ervoor dat je snel geïrriteerd en vermoeid raakt, en slapeloosheid en concentratieproblemen kan ervaren.

Co-Dependency: mede-afhankelijkheid verslaving

De manier hoe jij je gedraagt, voelt en jezelf aanpast door de verslaving van een ander wordt co-dependency genoemd. Je bent mede-afhankelijk geworden. De invloed die een verslaving van een dierbare op je leven heeft is erg groot. Vrienden komen niet meer langs. Je hebt misschien wel geldproblemen. Of je staat op de rand van een inzinking. Er moet iets gebeuren anders ga je eraan onderdoor.

Je kunt verslaving niet doorbreken maar wel co-dependency. Zo zijn er bijeenkomsten gericht om deze mede-afhankelijkheid te doorbreken: de Co-dependents Anonymous.

 

Richtlijnen voor het leven met een verslaafde

  • Bescherm de verslaafde niet tegen de gevolgen van de verslaving. Dit houdt de verslaving in stand.
  • Beschouw de verslaving niet als een schande. Herstel is mogelijk, de ziekte is te behandelen.
  • Stel geen ultimatum of uit geen bedreigingen als je ze niet waar kunt maken.
  • Probeer de verslaafde niet overal buiten te houden en te beschermen voor problemen.
  • De behandeling is gericht op het leven zonder verslaving. Geloof in herstel is wat een verslaafde kan helpen, evenals liefde en steun. Maar als de verslaafde ervoor kiest om weer te gebruiken, blijf dan bij jouw duidelijke grenzen en afspraken.

Wat kan je als naaste doen bij verslaving?

  • Hulp zoeken
    Je hebt hulp nodig van mensen die je problemen begrijpen. Zonder een goede behandeling worden de gevolgen steeds ernstiger.

  • Goed voor jezelf zorgen
    Leer voor jezelf TE zorgen en gezonder te leven.

  • Je eigen grenzen (her)kennen
    Besef dat de enige die het probleem van de verslaafde kan oplossen, de verslaafde zelf is. Het is een moedige beslissing om de verantwoordelijkheid en controle bij de verslaafde neer te leggen.

  • Het probleem erkennen
    Dit kan gepaard gaan met heftige gevoelens. Maar bedenk, hoe cliché dit ook klinkt, dat je hier sterker uitkomt. Je bent het waard!