Ik denk
dat ik
te veel drink 

 
Ik wil stoppen met drinken
 
 
MELD JE NU AAN VOOR EEN INTAKEGESPREK
 

Ik maak me zorgen om mijn drankgebruik

Een biertje op z’n tijd, een wijntje na een lange werkdag. Dat kan geen kwaad, toch?

Wanneer je merkt dat je de controle over je drankgebruik kwijt bent, kan dat flink confronterend zijn! Je zal vast een hoop vragen hebben. 

Klik op de iconen hiernaast om antwoord te krijgen op veelgestelde vragen.

Wanneer heb ik een alcoholverslaving?

Een alcoholverslaving is één van de meest voorkomende verslavingen. Bij Ready For Change kijken we niet naar hoeveel of hoe vaak je drinkt, maar vooral naar waarom je drinkt. Het kan zijn dat je lichamelijke of sociale symptomen herkent. Herken je bijvoorbeeld één (of meerdere) van de volgende symptomen:

- De ontwenningsverschijnselen (zweten, trillen, hoofdpijn, misselijkheid, een gespannen gevoel) nemen toe.- Je hebt black-outs of geheugenverlies.- Je hebt steeds meer alcohol nodig om hetzelfde gevoel te bereiken.- Je krijgt steeds meer relationele of familieproblemen.- Je mist steeds vaker afspraken of je komt te laat.

Het kan confronterend zijn om te merken dat je probeert om minder te drinken of zelfs helemaal niet te drinken, maar dat dit toch niet lukt.

Drink ik meer dan gemiddeld?

Wanneer mensen zich afvragen of ze een alcoholverslaving hebben, willen ze vaak weten welke hoeveelheden normaal zijn. Bij Ready For Change kijken we niet naar hoeveel of hoe vaak je drinkt, maar vooral naar waarom je drinkt. Herken je bijvoorbeeld één (of meerdere) van de volgende redenen:- Je denkt dat je alcohol nodig hebt om te functioneren.- Je drinkt om gevoelens te laten verdwijnen.- Je begint steeds eerder op de dag met drinken.- Je bent aan het bedenken en plannen wanneer je weer kan gaan drinken.- Je liegt over je gebruik om dit voor anderen verborgen te houden.

Het kan confronterend zijn om jezelf in één of meerdere van deze redenen te herkennen. Wij staan voor je klaar.

Hoe krijg ik grip op mijn alcoholgebruik?

De eerste stap naar verandering is het erkennen van je verslaving. Het is hierbij van belang dat je durft toe te geven dat je gebruik buitensporig is, het nadelige gevolgen heeft en het je niet lukt om dit zelfstandig te veranderen of te stoppen. Tijdens de behandeling gaan we aan de slag met het onderzoeken van jouw triggers, krijg je zelfcontroletechnieken aangereikt en leer je anders omgaan met jouw gevoelens, waardoor drinken niet meer hoeft.

Hoe kan ik stoppen met drinken?

Als je vermoed dat je een alcoholprobleem hebt, is het belangrijk om gespecialiseerde hulp te zoeken. Abrupt stoppen met drinken kan veel problemen met zich meebrengen en zelfs lichamelijk gevaarlijk zijn. Wij helpen je graag met het veilig en verantwoord afbouwen van je alcoholgebruik door middel van de ambulante detox. Een medisch team van verslavingsartsen, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen zal samen met jou een schema opstellen, waarbij je verantwoord kan stoppen met je gebruik.

Kom meer te weten

over alcoholverslaving

Wanneer spreek je
van overmatig alcoholgebruik?

 

Sociaal drinker of verslaafd? Waar ligt de grens?

 

Wanneer spreek je van overmatig alcoholgebruik?

Bij een alcoholverslaving, of alcoholisme, ben je afhankelijk van de drank. Het lijkt erop dat je niet meer zonder dat biertje of glas wijn kan.

Deze afhankelijkheid doet vaak schade aan je gezondheid, je financiële situatie en je werk- of thuisleven. Je krijgt steeds meer het gevoel dat je de controle verliest over je drankgebruik, met alle nadelige gevolgen van dien.

Hoe jouw alcoholgebruik er ook uitziet, ook jij kan helemaal stoppen met drinken!
 

Meld je aan

Sociaal drinker of verslaafd: waar ligt de grens?

Alcoholconsumptie is heel normaal geworden in onze maatschappij. Een biertje op het terras, de vrijdagmiddagborrel met collega’s of een wijntje na een werkdag. Het lijkt wel eens alsof het meer geaccepteerd is om wél te drinken dan dat niet te doen.

Daarom is het soms moeilijk te bepalen wanneer je alcoholgebruik toeneemt en overgaat in overmatig gebruik. Ga daarom bij jezelf te rade. Voldoe ik aan de criteria van overmatig alcoholgebruik?

Criteria die wijzen op overmatig alcoholgebruik.

  • “Ik drink vaak meer dan ik had gepland.” 
  • “Ik heb wel eens geprobeerd te stoppen met alcohol, maar dat mislukte.” 
  • “Mijn alcoholconsumptie brengt me in de problemen op werk, op school of thuis.”
  • “Als ik stop met drinken, krijg ik afkickverschijnselen.”
  • “Ik kan niet stoppen met drinken, ook al krijg ik hierdoor lichamelijke of mentale klachten.

We snappen heel goed dat het confronterend kan zijn als (sommige van) deze criteria passen bij jouw alcoholgebruik. Misschien praat je je alcoholgebruik goed
terwijl je de controle langzaam verliest. Vind je het moeilijk om de ernst van jouw alcohol gebruik te erkennen? Ben je bang voor de gevolgen hiervan?

Dat is nergens voor nodig! Je hebt juist een heel belangrijke eerste stap in de goede richting gezet!

Bij Ready for Change helpen we je verder aan een verslavingsvrije toekomst. We geven je graag weer perspectief.

Meld je aan

Meld je aan voor een intakegesprek

 

De behandeling bij Ready for Change wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Je betaalt alleen je eigen risico. Voor zorg bij Ready for Change hebben we een verwijsbrief van je huisarts nodig.

Zet de eerste stap en meld je aan via het inschrijfformulier. We gaan altijd discreet met je gegevens om.