'Bij Ready for Change heb ik mezelf eindelijk leren openstellen'

‘Het begon bij het eindexamen van de middelbare school. Ik vond het doodeng. Het weekend ervoor probeerde ik mijn zenuwen onder controle te krijgen door veel alcohol te drinken. Het werkte: ik kreeg er meteen een rustig gevoel van. Dat was het begin van mijn jarenlange vlucht.

Los met drank

Ik vond in die tijd veel dingen eng. Lastige emoties, nieuwe ervaringen of vreemde situaties. Met drank kon ik dat allemaal onderdrukken. Doordeweeks probeerde ik mijn leven vol te houden terwijl ik een baan had die ik niet leuk vond. Op vrijdag klokslag vijf uur ging ik helemaal los met drank. Onzekerheden en depressieve gevoelens dronk ik op die manier weg.

Zoveelste gestrande relatie

Het leven kabbelde voort totdat mijn vriendin een punt zette achter onze relatie. Ze kon mijn drankgebruik niet meer aan. Het was de zoveelste relatie die strandde. Om haar terug te winnen, schreef ik me in bij Ready for Change. Toen wist ik nog niet dat ik mij eigenlijk voor niemand anders dan mezelf aanmeldde.

De pijn is er bij ons allemaal

Gemotiveerd begon ik aan het traject. Ik was al een paar weken clean. Maar ik wist dat ik Ready for Change nodig had om het vol te kunnen houden. De introductie vond ik heel eng. Het was wederom iets nieuws voor me. Tijdens de groepssessies hoorde ik verhalen aan van mensen met bijvoorbeeld een moeilijke jeugd. Ik kon zelf niet zo snel iets aanwijzen dat mijn drankgebruik verklaarde. Maar ik merkte dat dat ook niet hoefde. Het doet er niet toe waar de pijn vandaan komt, het is er bij ons allemaal.

Voor mezelf, en voor niemand anders

Die erkenning veranderde iets in mij. Opeens stelde ik me open, ik durfde voor het eerst in mijn leven eerlijk te zijn. Ik was voorheen altijd bang om te falen, om geen goede antwoorden te geven. Eindelijk voelde ik die last van me afvallen. Wat een bevrijding! Toen werd me écht duidelijk dat ik hier voor mezelf zat, en voor niemand anders.

Met kleine stapjes vooruit

Mijn leven is totaal veranderd. Waar ik vroeger doodsbang was om iets nieuws te starten, ben ik nu begonnen aan een studie in de gehandicaptenzorg. Eindelijk heb ik mijn baan durven opzeggen. Natuurlijk gaat het met kleine stapjes maar ik kom wel vooruit. Ik durf hulp te vragen als ik het even niet weet. Ik ben erg gelukkig met mijn vriendin en mijn stiefdochter. Nog steeds ga ik naar meetings. Daar vind ik veel verbondenheid. Tegen mensen die zich in dit verhaal herkennen zou ik willen zeggen: gun jezelf vrijheid.’

Wil je na het lezen van dit verhaal meer weten over behandeling bij Ready for Change? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

'Ik lééf, in plaats van dat ik word geleefd door de drugs'

LEES MEER

'Ik durf weer aan de toekomst te denken'

LEES MEER

'Ik leefde als een zombie met een kort lontje'

LEES MEER

'Bij Ready for Change heb ik mezelf eindelijk leren openstellen'

LEES MEER
DEEL: