'Ik leefde als een zombie met een kort lontje'

De foto is gefingeerd.

‘Recreatief drinker, zo noemde ik mezelf. Als tiener dronk ik veel. Bij tijd en wijle vloog ik door de bocht. Ik werkte in de horeca, waar veel drinken de normaalste zaak van de wereld is. Zonder dat ik er erg in had, werd mijn drankgebruik steeds problematischer.

Compensatiedrang

Ik begon altijd met bier, waarna ik overging op wijn. Als afsluiter dronk ik een fles sterke drank. Ladderzat ging ik naar bed. ’s Ochtend was ik niets waard. Op mijn werk probeerde ik het te verbergen. Ter compensatie werkte ik me suf in de middagen en weekenden. Ook nam ik de vervelende klusjes op me. Alles om mijn drankgebruik te verdoezelen.

Caissières

Elke dag telde ik af totdat het vijf uur was. Dan snelde ik naar de winkel om drank te halen. Ik ging langs verschillende supermarkten zodat de caissières me niet herkenden. Dat vergde een strakke planning. Ook besloot ik dagelijks boodschappen te doen in plaats van wekelijks. Op één avond dronk ik namelijk met gemak alles op voor de hele week.

Zombie met kort lontje

Na een operatie kwam ik langdurig thuis te zitten. Toen heb ik goed gas gegeven. Alles heb ik tot me genomen. Ik had namelijk even geen verantwoordelijkheden meer. Mijn slaapgebrek werd steeds erger. Soms sliep ik maar acht à negen uur per week. Ik leefde als een zombie met een kort lontje.

Slaapgebrek of alcoholprobleem?

Alle normen en waarden gooide ik overboord. Ik kreeg een waarschuwing op mijn werk. Een collega zei dat als ik zo door zou gaan, er niets meer van mij over bleef. Het drong nog niet tot me door dat die collega op mijn alcoholgebruik doelde. Ik dacht dat mijn slaapgebrek de kern van het probleem was.

Omgekeerde wereld

Op het spreekuur bij de huisarts, waar ik was voor mijn slaapprobleem, kreeg ik ook te horen dat ik eerst aan mijn alcoholprobleem moest werken. Het leek wel de omgekeerde wereld! De huisarts raadde Ready for Change aan en ik besloot het advies op te volgen.

Hevig trillen

Het clean worden voor de opname bij Ready for Change was ontzettend zwaar. Door het hevige trillen kon ik nauwelijks een kop thee vasthouden. Ik schaamde me en wilde niet dat mensen het zagen. Daarom zei ik dat ik net had gedronken als iemand me iets aanbood.

Moed en hoop

De hulp bij Ready for Change was geweldig. Ik heb veel over mezelf geleerd. De groepssessies waren heel leerzaam. Iedere persoon zat in een andere fase. De een was net begonnen, de ander bijna klaar en weer een ander had net een terugval gehad. Ik leerde daar veel van. Het gaf me moed en hoop.

Bewuster leven

Ik heb veel zelfinzicht gekregen door de therapie. Zo leerde ik over mijn valkuilen, mijn goede eigenschappen en de minder goede. Ik kreeg tools om eraan te werken. Natuurlijk blijft het moeilijk maar ik leef bewust. Waar ik voorheen eerder toegaf aan bepaalde gedachtes, kan ik er nu vanaf een afstandje naar kijken en besluiten ze te laten gaan. Hier blijf ik elke dag aan werken.’

Wil je na het lezen van dit verhaal meer weten over behandeling bij Ready for Change? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

'Ik lééf, in plaats van dat ik word geleefd door de drugs'

LEES MEER

'Ik durf weer aan de toekomst te denken'

LEES MEER

'Ik leefde als een zombie met een kort lontje'

LEES MEER

'Bij Ready for Change heb ik mezelf eindelijk leren openstellen'

LEES MEER
DEEL: