Ik maak me zorgen om mijn xtc-gebruik

Xtc, ook bekend als Ecstasy, snoepjes of Molly, geeft je een opwekkend en euforische gevoel.
Je voelt je sterk, verliefd en prettig en je hebt genoeg energie om de hele nacht door te gaan.
Dit klinkt prettig voor op een feestje, maar dit gevoel kan op den duur verslavend worden. Zeker als je in het dagelijks leven niet zo lekker in je vel zit.

Als je op een feestje of festival af en toe een xtc-pilletje slikt of een beetje MDMA neemt, kan dat geen kwaad. Het hoeft niet meteen te betekenen dat je een verslaving hebt als je geniet van het gevoel dat xtc of MDMA je geeft. Maar als je een geschiedenis van – of problemen met- verslaving hebt kan het regelmatig gebruiken van xtc of MDMA een gevaarlijke gewoonte zijn.

Wanneer spreek je van een xtc-verslaving?

Veel mensen denken dat er een verschil zit in de werkzame stoffen in xtc en MDMA. Dit is niet het geval. MDMA is de werkzame stof in xtc. In de xtc-pillen die je koopt, zitten tegenwoordig meestal geen andere (verslavende) middelen. Als we het hebben over een xtc-verslaving, spreken we dus eigenlijk over een MDMA-verslaving.

De stof MDMA is niet lichamelijk, maar wel geestelijk verslavend. Desondanks kun je bij regelmatig gebruik wel nog ontwenningsverschijnselen ervaren. Als je niet lekker in je vel zit, kan een pilletje of likje MDMA misschien voelen als een dosis geluk. Maar als de MDMA weer uitwerkt, komt de dip extra hard weer terug. Je geluk stofjes (serotonine) worden door xtc of MDMA namelijk flink uitgeput. Veel mensen die in het weekend xtc of MDMA gebruiken noemen dit ook wel de maandag- of dinsdagdip.

Als je het gevoel hebt dat je niet meer gelukkig of gezellig kunt zijn zonder een pilletje te slikken ligt een verslaving op de loer. Het is dan ook heel goed dat je op onze website bent en je eigen xtc-gebruik weer onder controle wilt krijgen. Om je te helpen inzicht te krijgen op je xtc-gebruik en Ready for Change te leren kennen, zetten we hieronder de belangrijkste info voor je op een rijtje.

Hoe je gebruik er ook uitziet, ook jij kunt helemaal stoppen met xtc gebruiken!

Meld je aan

Ik ben klaar voor verandering!

Aanmelden bij Ready for Change

(Anoniem) vragen stellen over mijn gebruik

(Anoniem) bellen met Ready for Change