help mij

voor een ander

Ik ben naaste

Mijn dierbare is verslaafd

Hij of zij heeft het al zo vaak beloofd: “ik stop, echt!”. Maar je ziet dat de verslaving te sterk is. Je dierbare kan de strijd niet winnen. Je man, vrouw, zoon, dochter, vriend(in), moeder of vader is de controle kwijt. Jij voelt je machteloos, verdrietig of boos. Je probeert te helpen maar je merkt dat het niet werkt. Wat belangrijk is om te weten is dat verslaving een ziekte is. Verslaving is een aangeboren afwijking in de hersenen. Mensen die gevoelig zijn voor verslavingen reageren anders op stimulerende middelen dan mensen die deze afwijking niet hebben. De ziekte beïnvloedt zowel het lichaam als het hoofd en de geest.

Het is ontzettend moeilijk om te leven met een verslaafd persoon in je directe omgeving. Je wilt helpen, maar je weet niet hoe. Om je meer inzicht te geven in verslaving en de rol van naasten, hebben wij een uitgebreide brochure beschikbaar:

Deze kun je met onderstaande button downloaden.

Hoe kun je helpen?

Je wilt helpen maar je weet niet hoe. Waarschijnlijk heb je bijna alles al geprobeerd: boos worden, verdrietig worden, praten, straffen, de middelen verstoppen of regels stellen. Iemand die verslaafd is, is ziek en heeft geen controle meer. Tegelijk beïnvloedt de verslaving van je dierbare jouw leven. Je bent mede-afhankelijk, zoals dat heet. Vrienden komen niet meer langs. Je hebt misschien wel geldproblemen. Of je staat op de rand van een inzinking. Er moet iets gebeuren anders ga je eraan onderdoor, of je kinderen.

Dit kun en hoef je niet alleen te doen! Om jou de meest passende ondersteuning te bieden, werken wij nauw samen met Stichting Naast:

Zij hebben een uitgebreid ondersteuningsaanbod voor naasten van verslaafden. Dit bestaat uit telefonisch advies, informatiemiddagen, workshops en individuele begeleiding.

Wil je met Stichting Naast in contact komen, klik dan op het logo en bekijk de website voor alle mogelijkheden.

Zij zijn tevens initiatiefnemer van het informatieplatform Help! Mijn dierbare is verslaafd!:

aanvragen
X

aanvragen

Voorkom problemen bij kinderen

Ouders die problemen hebben beseffen vaak niet hoeveel invloed dit heeft op hun kinderen. Als een ouder ernstig ziek is, verslaafd of psychiatrische problemen heeft, heeft het kind steun nodig uit de directe omgeving.

Kinderen voelen het heel goed aan als er thuis spanningen of problemen zijn. Ieder kind gaat hier anders mee om. Sommige kinderen vragen extra aandacht door druk te doen of lastig te worden. Er zijn ook kinderen die zich schamen en er met niemand over durven te praten. Andere kinderen worden juist heel behulpzaam en helpen hun ouders bij allerlei huishoudelijke taken. Ze nemen dan de rol van volwassene op zich, waardoor ze geen kind meer kunnen zijn. Kinderen waarvan (een van) de ouders verslaafd is/zijn, hebben extra zorg en aandacht nodig. Meer dan de ouders vaak denken.

Kinderen van ernstig zieke ouders, ouders met psychiatrische problemen of verslavingsproblemen kunnen op latere leeftijd zelf problemen krijgen. Bijvoorbeeld gedragsproblemen, sociale problemen, emotionele problemen of zelfs verslavingsproblemen. Heb je een verslavingsprobleem en ben je ouder van een of meer kinderen? Of is bijvoorbeeld je partner, met wie je kinderen hebt, verslaafd? Aarzel dan niet om dat te bespreken met je hulpverlener bij Ready For Change, of om ons om hulp te vragen. De hulpverleners van Ready For Change kunnen je helpen om je kind op een goede manier te begeleiden in deze vaak moeilijke tijd.

De zorger

Het kind wil graag zorgen voor zijn of haar familieleden. Door bijvoorbeeld verslavende middelen te verstoppen of zijn of haar broertjes of zusjes extra te verwennen.

De held

Het kind wil graag dat de familie ergens trots op kan zijn, waardoor het probeert de beste te zijn. Bijvoorbeeld op school of in sport.

Het zwarte schaap

Het kind vertoont lastig of zelfs onhandelbaar gedrag. Niet alleen al uiting van boosheid maar ook om de aandacht ergens anders op te vestigen.

De joker

Het kind probeert spanningen in huis te doorbreken door grapjes te maken of gekke dingen te doen.

Het verloren kind

Het kind is veel alleen of vaak bij vrienden om zo de thuissituatie te vermijden.

De verslaafde

Het kind raakt zelf verslaafd. Dit kan een verslaving zijn aan verslavende middelen maar ook aan bijvoorbeeld gokken of werken.