Ik maak me zorgen om mijn medicijngebruik

Medicijnen worden vaak voorgeschreven door een arts. Hierdoor voelt het al gauw alsof medicijnen onschadelijk zijn. De dokter of arts heeft immers het beste met je voor.

Toch kan verkeerd gebruik of een te hoge dosis medicijnen al snel leiden tot medicijnmisbruik.
Een verslaving aan (sterke) pijnstillers of een verslaving aan slaapmiddelen zijn de meest voorkomende medicijnverslavingen.

Waar de medicatie je in eerste instantie hielp tegen pijn of slapeloosheid, kan het gebruik ervan al snel oncontroleerbaar worden. Je raakt met geen mogelijkheid meer in slaap zonder deze medicatie of kunt niet meer zonder het verdovende gevoel van (sterke) pijnstillers.

Wanneer spreek je van een medicijnverslaving?

Het leven van iemand met een medicijnverslaving wordt sterk gestuurd door de medicijnen.
Voor je gevoel moet je je medicatie gebruiken om nog een beetje normaal te kunnen leven.
Je móét je slaapmedicijnen nemen voordat je gaat slapen of je móét wel pijnmedicijnen nemen bij het opstaan.

Je raakt gewend aan het gevoel en gaat steeds meer medicijnen gebruiken om hetzelfde gevoel te bereiken als toen je voor het eerst je medicatie nam. Je neemt ook meer, langer of regelmatiger medicatie dan je in eerste instantie is voorgeschreven door je arts. We spreken nu niet meer van medicijngebruik, maar van medicijnmisbruik of een medicijnverslaving.

Als je het gevoel hebt dat je de controle kwijt raakt over je medicijngebruik, is het heel goed dat je op onze website bent en je eigen medicijngebruik onder de loep durft te leggen.

Bij Ready for Change hebben wij in veel gevallen niet de mogelijkheid om je medicijngebruik aan te pakken. Voor een verslaving aan pijnstillers zoals Tramadol, Oxycodon of Fentanyl (opiaten) is vaak een langere klinische opname nodig. Die kunnen we bij Ready for Change niet bieden, maar we kunnen je wel helpen inzicht te krijgen op je gebruik. Hieronder zetten we de belangrijkste info voor je op een rijtje.

Vragen over je medicijngebruik? Wil je helemaal stoppen met medicatie?

Neem contact met ons op

Ik ben klaar voor verandering!

Aanmelden bij Ready for Change

(Anoniem) vragen stellen over mijn gebruik

(Anoniem) bellen met Ready for Change