Inspelen op verslavingsproblematiek in coronatijd

In de roerige tijd van Covid-19 zien wij minder aanmeldingen dan gebruikelijk. “Overmatig en problematisch middelengebruik komen minder snel aan het licht, en mensen lijken hun hulpvraag uit te stellen”, vertelt GZ-psycholoog bij Ready for Change Daphne Kanner. “Terwijl wij in de praktijk zien dat juist bij oplopende spanningen het verleidelijk is om meer te gaan gebruiken. Mensen zetten middelen meestal in om gevoelens te dempen en spanningen te reguleren. Ook zijn nu bepaalde drempels weg. Normaal gesproken kun je bijvoorbeeld niet drinken, omdat je met de auto naar huis moet, of de volgende dag vroeg naar je werk moet.

Alert zijn op signalen

Wij geloven in de kracht van problemen aanpakken vanuit de thuissituatie, dus Covid-19 biedt ook kansen. Verwijzers zouden daarom extra alert moeten zijn op de signalen vanuit hun cliënten. Deze uitzonderlijke tijden staan een behandeling ook niet in de weg. Onze behandelingen bestaan momenteel voor een deel uit face-to-face contact en een deel via beeldbellen. Zo kunnen we ook in deze tijd inspelen op verslavingsproblematiek.”

Daphne deelde haar zorgen vorige maand met Rijnmond nieuws. Haar boodschap: “Wacht vooral niet. Ga naar je huisarts. Bespreek je problemen, vragen en twijfels en overleg met je huisarts wat wijsheid is. Maak deze beslissing niet in je eentje, maar ga in gesprek.”

 

Verwijzen naar Ready for Change