help mij

Onze behandelingen

De behandelingen van Ready For Change zijn geschikt voor volwassenen die kampen met een verslaving of aan verslavingsgerelateerde angst- of stemmingsproblematiek. Samen met een team van professionals hebben wij behandelprogramma’s ontwikkeld die jou de best mogelijke zorg bieden en je helpen om van je verslaving af te komen. Afhankelijk van je toestandsbeeld, lijdensdruk en factoren in jouw omgeving wordt in overleg met jou een passende behandelvorm aangeboden. We bieden ambulante detox, groeps- en , in zeer uitzonderlijke gevallen, individuele behandeling aan.

Ambulante detox
Gebruik jij al langere tijd en bijvoorbeeld verschillende middelen, dan kan het gevaarlijk zijn om hier ineens mee te stoppen. Om deze reden kan het noodzakelijk zijn om eerst een detox te volgen voordat je met je behandeling kan starten. Klinische detox is niet altijd noodzakelijk en kan soms zelfs ingrijpend zijn. Daarom biedt Ready For Change ambulante detox aan.
Met begeleiding van onze verslavingsarts en gespecialiseerde verpleegkundigen kun jij zonder opgenomen te worden in een korte periode ontgiften. De verslavingsarts zal tijdens je intake adviseren of een ambulante detox voor jou noodzakelijk is voordat je met je behandeling kan starten. De ambulante detox is voor bijna iedereen geschikt. Eigen verantwoordelijkheid en een betrokken netwerk is van belang. Mocht een klinische detox (opname van een week) geïndiceerd worden door onze arts, dan bestaat die mogelijkheid uiteraard ook en zal Ready For Change dat voor jou regelen.

Groepsbehandeling
Onze groepsbehandeling wordt zowel op de dag als in de avond aangeboden. De dagbehandeling kan variëren van 2, 3 of4 dagen in de week (voor minimaal 7 weken). De avondbehandeling vindt twee avonden in de week plaats (11 weken) Groepsbehandeling is voor jou geschikt als je volledig abstinent wilt zijn en bereid bent om actief deel te nemen aan het groepsproces.

De groepsbehandelingen starten met een introductie waarbij er uitleg wordt gegeven over de dagstructuur, kennismaking met zelfhulpmethoden en het opstellen van jouw behandelplan. Tijdens de behandeling worden verschillende modules aangeboden die passend zijn bij jouw hulpvraag, deze modules volg je in groepsverband. Je krijgt ook een persoonlijk begeleider toegewezen die samen met jou regelmatige gesprekken heeft om je behandelplan te evalueren en zo nodig bij te stellen aan jouw wensen. Ook vinden we het belangrijk dat je familie of dierbaren betrokken zijn tijdens jouw behandeling, om met elkaar in gesprek te gaan wat de effecten van jouw verslaving op hun hebben gehad en hoe jullie samen mogelijk beschadigde relaties kunnen herstellen.

Individuele behandeling
Daarnaast bieden wij, alleen in uitzonderingsgevallen, ook individuele behandeling aan. Onze behandelaar stelt samen met jou je behandelplan op en kijkt naar de doelen waar je de komende tijd aan gaat werken.

Zowel tijdens de groeps- als individuele behandeling wordt er gebruik gemaakt van cognitieve gedragstherapie en psycho-educatie. Tijdens de behandeling willen we je leren wat verslaving inhoudt, je triggers te herkennen en je kwaliteit van leven te verbeteren.

Het stappenplan

1

Intakegesprek

We beginnen met een intakegesprek. Dat houdt in dat je een afspraak maakt en je bij ons langskomt. Tijdens het intakegesprek maak je kennis met een psycholoog en een ervaringsdeskundige. Aan hen kun je alles vragen wat je wilt en kun je je verhaal doen. Onze psycholoog zal een aantal vragenlijsten bij je afnemen en ook een aantal vragen stellen om zo meer te weten te komen over jou en je hulpvraag.

Zorg wel dat je voor dit gesprek een verwijzing en actueel medicatieoverzicht aan je huisarts hebt gevraagd. Mocht je deze niet bij je hebben dan kan het intakegesprek niet plaatsvinden.

2

Het bezoek

Na het intakegesprek kom je op gesprek bij een van onze psychiaters en de verslavingsarts. Hier gaan we dieper in op je verslaving en wat de oorzaken zijn. Ook vragen we naar je omgeving en thuissituatie. We proberen een zo goed mogelijk beeld van je te krijgen. Ook kun je volop vragen stellen over onze werkwijze en behandelmogelijkheden.

3

Indicatie

Na het intakegesprek en je bezoek aan onze psychiater en verslavingsarts komt onze indicatiestaf bij elkaar om te beoordelen welke behandelvorm het beste bij jou past. Er wordt een advies gegeven waarmee wij denken dat jij het snelst en het beste geholpen wordt.

4

Behandeling

Zie jij de behandeling zitten? Dan kunnen we zo snel mogelijk beginnen. Wanneer je geïndiceerd bent voor de groepsbehandeling zal onze aanmeldfunctionaris contact met je opnemen om een startdatum te bepalen. Ga jij met individuele behandeling starten? Dan zal jouw behandelaar zelf contact met je opnemen om in overleg met jou de startdatum en de frequentie van de gesprekken te bepalen.

5

Nazorg

Je hebt de groepsbehandeling bijna afgerond. Grote kans dat je van je verslaving af bent. We zijn erg trots op je, maar we laten je niet vallen. Het is gemakkelijker om clean of nuchter te worden dan te blijven. We willen jou de tools geven om in herstel te blijven, daarom bieden we individuele- of groepsnazorg aan. Samen met je persoonlijk begeleider ga je kijken welke vorm het beste bij jou past.

Intake

Behandeling

Ready For Change is gevestigd in het Groothandelsgebouw in Rotterdam. Dat is heel centraal gelegen naast het Centraal Station, maar tegelijkertijd ook erg anoniem. We hebben verschillende groepsruimten, behandelkamers, een familieruimte en een kantine waar we samen kunnen eten. Ready For Change is gevestigd in het Groothandelsgebouw in Rotterdam. Dat is heel centraal gelegen naast het Centraal Station, maar tegelijkertijd ook erg anoniem. We hebben verschillende groepsruimten, behandelkamers, een familieruimte en een kantine waar we samen kunnen eten.