Ik maak me zorgen om mijn gamegedrag
Een hoop mensen spelen graag een spelletje. Sommigen spelen graag een bordspel, anderen doen graag online shooters op hun PC en weer anderen houden van een voetbal- of racegame op hun gamesconsole.
Daar is op zich niets mis mee! Af en toe gamen kan (ont)spannend zijn en gezellig.
Maar als je geen controle meer hebt op je gamegedrag en geen dag meer zonder kunt, is gamen een groot probleem. Het neemt je leven over en beïnvloedt je werk, studie en sociale leven.
Wanneer spreek je van een gameverslaving?
Het leven van iemand met een gameverslaving draait volledig om het gamen. Je grijpt elke gelegenheid aan om je favoriete game te spelen en bent bereid om een hoop geld neer te leggen voor de nieuwste game of dure ‘in-app purchases’. Ook als je dit geld eigenlijk niet kwijt kunt.
Een gameverslaving heeft vaak te maken met onderliggende gevoelens. Gevoelens van angst, eenzaamheid, doelloosheid en leegte worden dan ‘opgevuld’ met gamen.
Gamen, en dan vooral het winnen, geeft de hersenen een dosis dopamine. Deze dopamine-boost geeft je een kortstondig gevoel van geluk en beloning; hetzelfde effect treedt ook op bij het gebruik van drugs of alcohol. En dat gevoel is verslavend.
Als je het gevoel hebt dat je de controle kwijt raakt over je gamegedrag is het heel goed dat je op onze website bent en je eigen gamegedrag onder de loep durft te nemen. Om je te helpen inzicht te krijgen op je gamegedrag en Ready for Change te leren kennen, zetten we hieronder de belangrijkste info voor je op een rijtje.
Hoe je gamegedrag er ook uitziet, ook jij kunt helemaal stoppen met gamen!