Op een feestje of een festival zal het voor een hoop mensen niet verrassend zijn als mensen om hen heen drugs gebruiken. Soms gebruiken zij zelf, iemand die zij kennen of iemand die ze er tegenkomen.
Het zal je misschien ook wel eens zijn voorgekomen dat iemand je aanbood om mee te gebruiken.

Natuurlijk, één pilletje, één jointje of één lijntje maakt je echt niet meteen verslaafd en kan je wel degelijk een leuke avond bezorgen. Toch is het goed om je wel op de risico’s beducht te zijn. Ook bij een eerste keer. Voor sommige mensen blijft het namelijk niet bij die ene keer en als ze eenmaal verslaafd zijn, verfoeien ze juist die eerste keer.

Het effect van drugs

Iemand die drugs gebruikt voelt zich vaak goed. Ze worden er ontspannen van, of juist enorm energiek. Sommige worden heel creatief en weer anderen juist supersociaal. Naast de specifieke effecten van een drug, spelen ook je eigen hersenen mee in het proces. Veel drugs sturen je hersenen aan om de geluksstofjes Serotonine en Dopamine aan te maken. Deze stofjes geven je een prettig en energiek gevoel.

Maar, wanneer de drugs weer uitwerken, kunnen deze gevoelens plaats maken voor somberheid en futloosheid. Om deze dip te bestrijden zullen sommigen denken dat het helpt om opnieuw drugs te gebruiken. Om weer even te voelen wat ze eerder voelden. En zoals het met veel dingen werkt: hoe vaker je ze gebruikt, hoe meer je ervan nodig hebt om eenzelfde gevoel te bereiken.

Je lichaam bouwt een tolerantie op en ondertussen putten de drugs de geluksstofjes in je hersenen uit.
Hoe meer en vaker je de drugs gebruikt, hoe hoger het risico op gezondheidsrisico’s, overdoses en verslaving.

Denk je dat je verslaafd bent of wordt?

Ik ben klaar voor verandering!

Aanmelden bij Ready for Change

(Anoniem) vragen stellen over mijn gebruik

(Anoniem) bellen met Ready for Change