“Het vragen van hulp is geen vorm van falen, maar een goed teken dat je jezelf serieus neemt!”

Ik wil me graag voorstellen. Ik ben Marjolein Hillebrandt, verslavingsarts bij Ready for Change. Als verslavingsarts is het mijn rol om te kijken hoe je veilig kan stoppen met middelen gebruik. Ook kijk ik in de intake fase mee naar eventuele lichamelijke gevolgen van het middelen gebruik en of daar nog verder onderzoek of behandeling voor nodig is.
De verslavingsarts is een relatief onbekend beroep. Om verslavingsarts te worden heb ik na mijn opleiding geneeskunde een 2 jaar durende opleiding gevolgd om me te kunnen specialiseren in de verslavingsgeneeskunde.
In kaart brengen van totaalbeeld
Als verslavingsarts kijk ik niet alleen naar de lichamelijke gevolgen van het middelengebruik. Een stoornis in middelengebruik heeft ook gevolgen op vele andere vlakken. Ik gebruik vaak het biopsychosociaal model om dit uit te leggen. De biologische factoren zijn bijvoorbeeld de lichamelijke gevolgen door het middelen gebruik. Of de hersenstructuren die daadwerkelijk kunnen veranderen door het gebruik. Waardoor het gebruik in ingesleten patroon wordt. Dit is dus een fysieke verandering. Maar op sociaal vlak kunnen er ook problemen ontstaan. Zo zien we ook problemen in de relationele sfeer, studie of werk. Bij de financiën. En ook problemen met de rijvaardigheid. Dit wordt allemaal in kaart gebracht.
Psychologische gevolgen van middelengebruik
Veel psychologische klachten kunnen het gevolg zijn van middelengebruik. Slaapproblemen, angst en somberheidsklachten komen vaker wel dan niet voor bij middelengebruik. Om een klein uitstapje te maken wil ik een voorbeeld geven van de psychologische gevolgen van het roken van nicotine. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat stopen met roken uiteindelijk zorgt voor minder angst en depressieve klachten dan mensen die blijven roken. Dit geldt voor zowel mensen met een onderliggende depressieve- en/of angst- stoornis als bij mensen die geen stoornis hebben. Stoppen met roken werkt evengoed of soms zelfs beter dan een antidepressivum.
Het is ongelofelijk wat voor een cascade het stoppen met middelen gebruik kan geven op alle gebieden van het leven. Maar het maakt van het fenomeen verslaving of stoornis in middelengebruik wel een complex fenomeen.
Stoppen is makkelijker gezegd dan gedaan
Het stoppen met het gebruik van middelen is dan ook niet zomaar iets! Het getuigt van lef en moed als je je bij ons aanmeldt. ”Gewoon stoppen” is namelijk veel makkelijker gezegd dan gedaan.
Ook als je geen verslavingsprobleem hebt, is het soms moeilijk om slechte gewoontes af te leren en goede gewoontes aan te leren. Denk maar eens na of jij elke dag je tanden flost, regelmatig sport, altijd gezond eet of op tijd naar bed gaat.
Het kost veel tijd en energie en soms ook een klein duwtje in de goede richting om deze hardnekkige gewoontes te veranderen. Soms is het effect ook niet direct merkbaar. Maar op de lange termijn levert het stoppen van middelengebruik en het aanleren van goede gewoontes ons ontzettend veel op.
Het vragen van hulp is dus geen vorm van falen, maar een goed teken dat je jezelf serieus neemt!