Een cocaïneverslaving sluipt je leven binnen

Een cocaïneverslaving ontwikkelt zich als een sluipmoordenaar die langzaam je leven binnenkomt en niet vrijwillig meer vertrekt.

Cocaïne is een van de meest gebruikte harddrugs in het uitgaansleven. Het is een drug met een opwekkende stof die uit cocabladeren afkomstig is. De coke heeft een korte werking en brengt je als gebruiker in een zelfverzekerde stemming.

Vaak cocaïne snuiven zorgt bij een deel van de gebruikers voor problemen en kan dus leiden tot een cocaïneverslaving. Het stadium van recreatief gebruik is dan al gepasseerd. Bij veelvuldig gebruik is er bovendien steeds meer nodig om dezelfde effecten te ervaren.

Wil je meer weten over: wat cocaïneverslaving is, wat de effecten van gebruik zijn of hoe je cokegebruik herkent? Lees dan verder. Daarbij bieden wij je graag hulp als je te maken hebt met een cocaïneverslaving.

Wat is cocaïneverslaving?

Een cocaïneverslaving betekent dat een gebruiker geen controle meer heeft over het drugsgebruik. Bijvoorbeeld dat je vaker en meer gebruikt dan je vooraf met jezelf hebt afgesproken. Dat cocaïne verslavend is, zorgt ervoor dat je steeds meer coke nodig hebt om hetzelfde effect te ervaren. Overmatig cokegebruik zorgt er ook voor dat de drug een groot deel van het leven beheerst. Door je verslaving verlies je de aandacht voor familie en vrienden, net als voor het werk of een studie..

Symptomen van cokeverslaving

  • Steeds meer coke nodig hebben
  • Minder aandacht voor familie en vrienden
  • Studie of werk verwaarlozen
  • Gewichtsverlies
  • Spontane bloedneuzen
  • Niet in staat om te stoppen met gebruik

Herken jij jezelf hierin? Neem dan contact met ons op voor hulp.

Wat doet cocaïne met je?

Een van de cocaïne effecten is het euforische gevoel  en een toename van het zelfvertrouwen. Het is een drug die onder allerlei bevolkingsgroepen populair is, van jongeren in het uitgaanscircuit tot succesvolle zakenlui die een druk en hectisch leven hebben. Gebruikers ervaren een enorme energieboost. Coke onderdrukt honger en vermoeidheid.

Werkingsduur coke

De duur van de werking varieert. Bij het snuiven van cocaïne is het gevoel van onoverwinnelijkheid ongeveer een half uur aanwezig. Bij cocaïne roken of spuiten duurt de euforie echter maar een paar minuten. Het gevoel dat de drugs geeft, kent echter ook een keerzijde.

Wat doet cocaïne met je als je langer gebruikt?

Als je langere tijd coke gebruikt loop je niet alleen kans op een cocaïneverslaving. Er zijn ook nog andere risico’s verbonden aan het regelmatig gebruiken van deze drug.

Door de onderdrukking van vermoeidheid lopen gebruikers de kans om sneller over de eigen grenzen heen te gaan. Dat leidt mogelijk tot uitputting van het energieniveau. De drug heeft bovendien een slechte invloed op het hart en de bloedvaten. Daarnaast verslechtert de conditie als gevolg van het onderdrukkende effect op de eetlust. Cocaïne roken leidt tot schade aan de longen. Bij veelvuldig gebruik leidt het gebruik van cocaïne ook nog tot angstige en rusteloze gevoelens. Andere negatieve effecten zijn onder meer waanvoorstellingen, agressieve gevoelens, paranoia en overmoedigheid.

Coke gebruik en gedrag herkennen

Heb je het vermoeden dat iemand (vaak) coke gebruikt?  Coke gebruik en gedrag is te herkennen aan:

  • pupillen die verwijd zijn
  • ogen die bloeddoorlopen zijn
  • verminderde eetlust
  • een coke gebruiker trekt zich regelmatig terug om ‘naar het toilet’ te gaan
  • onnatuurlijk gedrag, zoals extreem opgewekt zijn
  • impulsief of agressief reageren
  • de dag na het gebruik zit de persoon vaak in een dip
  • financiële problemen

Afkickverschijnselen van coke

Als je cocaïne verslaafd bent en wil stoppen met gebruik, treden er ontwenningsverschijnselen op. Dit zijn onder andere het ervaren van hallucinaties en het optreden van stemmingswisselingen. Het is eveneens mogelijk dat er sprake is van problemen met de concentratie en met het geheugen.

De afkickverschijnselen van coke zijn bij een verslaving het hevigst in de eerste vijf dagen na het stoppen. Er treedt vaak een moedeloos gevoel op en de verslaafde voelt zich uitgeput. Verder is het mogelijk dat er een depressie ontstaat. De harddrug staat niet voor niets bekend als de witte sloper. Het is als een ziekte die je lichaam en geest langzaam sloopt. De psychische afhankelijkheid maakt het moeilijk om zelfstandig met cokegebruik te stoppen. Daarom is het ook zo belangrijk hulp te vragen.

Hoe kick je af van cocaïne?

Het antwoord op de vraag ‘Hoe kick je af van cocaïne?’ verschilt per persoon. Het is bijvoorbeeld niet altijd nodig om naar een afkickkliniek toe te gaan en daar intern te verblijven. Je kunt ook succesvol afkicken van cocaïne met een dagbehandeling of avondbehandeling. Mocht het nodig zijn dan kan je eerst een detox behandeling ondergaan. Je gaat dan onder medische begeleiding afkicken van je cokegebruik. Ook een detox behandeling hoeft niet altijd in een afkickkliniek te gebeuren.

Stappen om van je cocaïneverslaving af te komen

De stap om je aan te melden voor de behandeling van je cokeverslaving lijkt misschien groot. Maar realiseer je dat je er een heel nieuw leven voor terugkrijgt zonder alle problemen die een cocaïneverslaving met zich meebrengt.

Het stappenplan om af te kicken van je cocaïneverslaving begint met een intakegesprek. Je praat met verslavingsspecialisten die samen met jou de best passende behandelvorm kiezen om van je cocaïneverslaving af te komen.

De kosten van de verslavingshulp die je van Ready for Change krijgt worden vergoed vanuit je basis zorgverzekering.

Aanmelden behandeling cocaïneverslaving

Zet nu de eerste stap naar een leven zonder een hardnekkige verslaving aan cocaïne.