Hoe raak je verslaafd aan cannabis?

Een jointje roken kan geen kwaad, denken velen. De meeste cannabisgebruikers beginnen al op jonge leeftijd met blowen. Uit nieuwsgierigheid of om even uit het leven van alledag te ontsnappen. Een deel houdt het bij een eerste keer en een deel gaat ermee door, waarna een klein percentage een cannabisverslaving ontwikkeld.

Blow je iedere dag dan is de softdrug al onderdeel van je dagelijkse leven. Rook je elke dag een halve gram of meer dan ontstaat er binnen een half jaar al afhankelijkheid.

Wist je dat ongeveer 9% van de regelmatige gebruikers van cannabis afhankelijk wordt van de drug? Dat laat zien dat cannabis verslavend is. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 30.000 gebruikers in de leeftijdsgroep tussen 18 en 65 jaar een cannabisverslaving hebben. Ben jij daar een van en wil je stoppen met cannabis? Neem dan contact met ons op. Ready for Change biedt verslavingszorg bij o.a. cannabisverslaving.

Wat is cannabis?

Cannabis is een softdrug.Het gebruik ervan is in Nederland toegestaan. Het is een softdrug waarvan velen denken dat er geen verslavende werking achter schuilgaat. Dat is echter alleen het geval als je af en toe een jointje rookt.

Cannabis is afkomstig van een hennepplant, zoals de Cannabis Indica en Cannabis Sativa en is een overkoepelende naam voor hasj en wiet. De toppen van de plant vormen de basis voor het maken van wiet. De hars van de plant vormt het bestanddeel om hasj te maken.

De stoffen die in de bladeren en hars zitten, zijn THC en CBD. De stof THC geeft je het gevoel dat je high bent en maakt je vrolijk. De stof CBD zorgt het afzwakken of zelfs opheffen van dat gevoel en maakt je ontspannen.

Hoe wordt cannabis gebruikt?

Er zijn meerdere manieren om cannabis te gebruiken. Het blowen ofwel een joint roken is daarbij favoriet, net als een waterpijp roken. Het is ook mogelijk om cannabis te verdampen met een vaporizer of in eten te verwerken, zoals in een spacecake.

Effecten van blowen

Het gebruik van cannabis kan zorgen voor een ‘energiek gevoel’ (high), maar ook voor een afname van energie (stoned). Ben je high van het blowen dan ben je opgewekt en raakt je fantasie geprikkeld. Ben je stoned van het blowen dan ervaar je een heel loom gevoel. Zo merk je dat je benen en armen zwaar aanvoelen.

Cannabis zorgt ervoor dat je minder remmingen ervaart en het lijkt alsof je zintuigen sterker zijn. Je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt meer. Ook je gevoel ten aanzien van ruimte en tijd verandert. Steek je een joint op dan merk je de effecten al binnen een paar minuten. De effecten blijven twee tot vier uur merkbaar. Heb je spacecake gegeten dan merk je de werking pas na een uur of twee uur, maar het effect houdt langer aan, tot wel vier of zes uur. Bovendien bestaat de kans dat er een na-effect optreedt tot twaalf uur na gebruik.

Bijwerkingen cannabis gebruik

Er treden bij cannabis gebruik mogelijk bijwerkingen op, zoals:

 • Droge mond
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Rode ogen
 • Hartkloppingen

Cannabisverslaving: geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid

Het is bij een cannabisverslaving vooral de geestelijke afhankelijkheid die het lastig maakt om te stoppen met deze drug. Je ervaart als verslaafde iedere dag weer een sterk verlangen om te blowen en dat gevoel is niet te onderdrukken.

Heb jij iedere dag een joint nodig om te relaxen? Lukt het niet meer om op een andere manier ontspanning te vinden? Het risico op verslaving is dan zeker aanwezig.

Naast de geestelijke afhankelijkheid, is er ook sprake van lichamelijke afhankelijkheid. Als je een zware blower bent dan zijn de effecten van lichamelijke verslaving meer merkbaar. Om hetzelfde ontspannende effect te bereiken heb je meer cannabis nodig. De mate van tolerantie is overigens wel beperkter in vergelijking tot het gebruik van heroïne en alcohol.

Ontwenningsverschijnselen

Als je een verslaving hebt ontwikkeld merk je dat je last krijgt van onthoudingsverschijnselen als je stopt. Ook krijg je ontwenningsverschijnselen als je toe bent aan een joint en eerder op de dag nog niet geblowd hebt. Als je als zware gebruiker gaat afkicken van cannabis dan houden de lichamelijke ontwenningsverschijnselen doorgaans tot twee weken aan. De ontwenningssymptomen zijn overigens niet gevaarlijk, maar wel vervelend. De volgende onthoudingsverschijnselen treden bij het abrupt stoppen met cannabis vaak op:

 • Zweten en trillen
 • Onrustig gevoel
 • Hoofdpijn
 • Angstgevoelens
 • Problemen met inslapen
 • Nachtmerries tijdens slaap

Hoe kun je stoppen met blowen?

Als je wil stoppen met blowen van wiet en/of hasj dan kan je dat zelf doen zonder hulp. Je moet dan wel heel sterk en stevig in je schoenen staan. Misschien heb je het al eens geprobeerd en is niet gelukt. Schaam je daar niet voor. Je bent echt niet de enige die het zonder hulp niet lukt om te stoppen. Schakel dan hulp in van professionals. De kosten van verslavingshulp bij Ready for Change worden vergoed uit het basispakket van je zorgverzekering.

Verslavingshulp bij een cannabisverslaving

Als stoppen met cannabis niet in je eentje lukt, roep dan onze hulp in. We helpen je op weg naar een cannabisvrij leven op een manier die bij jou past. Neem (eventueel anoniem) contact met ons op. Bel ons op werkdagen tussen 08.30- 17.00 uur via 088-7323942. We gaan discreet met je gegevens om.

Aanmelden intakegesprek

Tijdens een intakegesprek gaat een ervaren behandelaar na hoe ernstig het probleem is. We helpen je met een stappenplan om te stoppen met blowen. Onze hulp bij verslaving wordt volledig vergoed door de zorgverzekering.