Vragen en antwoorden over alcoholverslaving

Een drankprobleem brengt heel wat vragen met zich mee. Hoe weet je of je een alcoholverslaving hebt? Waarom heb jij geen rem bij het drinken van alcohol en anderen wel? Hoe kan je de controle weer krijgen over je alcoholgebruik? En waar vind je informatie over het afkicken van alcohol? Ready for Change maakte een lijst met enkele veelgestelde vragen om je op weg te helpen.

Wat is alcoholverslaving?

Alcoholverslaving of alcoholisme betekent dat je afhankelijk bent van drank. Het kan de gezondheid en het sociale leven van de drinker schaden. Een alcoholist heeft geen controle meer over het overmatig drankgebruik. Er zijn dan ook negatieve gevolgen voor je werk of thuisleven.

Er wordt bij het bepalen van alcoholverslaving vaak verwezen naar het Amerikaanse psychische handboek “Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders” of DSM. Sinds 2017 spreekt de DSM niet meer over verslaving, maar over licht, matig en ernstig alcoholgebruik.

Verborgen alcoholproblemen

Ongeveer 1% van mannen en 0.5% van vrouwen heeft een ernstige afhankelijkheid van alcohol. Het daadwerkelijke aantal ligt waarschijnlijk heel wat hoger, omdat lang niet iedereen hulp zoekt bij verslaving. Veel alcoholproblemen blijven zo verborgen.

Wanneer ben je alcoholist?

De grens tussen een sociale drinker en alcoholverslaving is vaak dun en vaag. Enkele criteria die wijzen op een alcoholverslaving zijn:

 • Je drinkt regelmatig meer dan je gepland had.
 • Pogingen gedaan om te stoppen, maar je hebt je gebruik niet meer in de hand.
 • Het alcoholgebruik heeft problemen veroorzaakt op het werk, school of thuis.
 • Wanneer je niet drinkt heb je afkickverschijnselen van alcohol
 • Je blijft drinken, ook al ervaar je lichamelijke of mentale klachten van alcohol.

Hoe herken je een alcoholist?

Als je vermoedt dat iemand uit je naaste omgeving een alcoholist is, is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Zo voorkom je dat een lichte alcoholafhankelijkheid zich ontwikkelt tot een ernstige verslaving. Het is lastig om iemand aan te spreken op zijn overmatige alcoholgebruik.

Tips om alcoholverslaving bespreekbaar te maken

 • Zorg voor een geschikte tijd en plek, zodat je het gesprek in de diepte kan voeren (tip: vaak helpt een lange autorit om een moeilijk gesprek te voeren).
 • Maak duidelijk dat je je zorgen maakt en vermijd ruzie.
 • Geef concrete voorbeelden van de negatieve gevolgen van het drankmisbruik.
 • Stel open vragen en luister.
 • Kaart eventuele hulp aan, zoals een gesprek voor verslavingshulp om te stoppen met alcohol.

Wat zijn de gevolgen van overmatig alcoholgebruik?

Mentale en sociale gevolgen

Een afhankelijkheid van alcohol heeft grote mentale en sociale gevolgen. Een glaasje wijn kan je in een heerlijke roes brengen. Je praat makkelijk met vreemden, bent vlotter en voelt je vrolijk en licht. Door overmatig drinken verlies je de controle over je keuzes. Je hebt minder remmingen en een lagere reactiesnelheid. Drank kan je ook emotioneel of agressief maken. Je omgeving vermijdt je. De volgende dag herinner je je niet altijd wat er gebeurd is. Daarnaast kan overmatig drinken ook bewusteloosheid veroorzaken.

Lichamelijke gevolgen

Overmatig drankgebruik heeft een lange lijst van negatieve gevolgen voor je lichaam. Het tast de organen aan, zoals je alvleesklier, lever, hart en hersenen. Op lange termijn leg je zo de basis voor verschillende ziektes. Levercirrose, hartinfarct, geheugenverlies en dementie zijn gelinkt aan alcoholmisbruik.

Wat zijn de ontwenningsverschijnselen van alcohol?

Afkicken van alcohol kan lichamelijke klachten of afkickverschijnselen met zich meebrengen. Vaak worden deze gevolgen ervaren:

 • overmatig zweten en spierkrampen
 • misselijkheid
 • slecht slapen
 • trillende handen
 • angstige of lusteloze gevoelens

Hoewel de afkickverschijnselen bij de ontwenning van alcohol onaangenaam zijn ze slechts tijdelijk. Met een detox behandeling verminder je de ontwenningsverschijnselen. Stoppen zonder medische hulp kan gevaarlijk zijn omdat de bloeddruk en de pols dan kunnen stijgen. Dit komt door het teveel aan adrenaline waardoor een epileptische aanval of delirium kan ontstaan.

Hoe erfelijk is een alcoholverslaving?

Een verslaving aan alcohol kan erfelijk bepaald zijn. Dat is ook bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Het Amerikaanse “National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism” verzamelde in 2008 werken over deze erfelijke link. Daaruit bleek dat 40% tot 60% van de factoren die een rolspelen bij alcoholverslaving genetisch zijn. Familieleden van verslaafden gebruiken eerder alcohol en de hersenen krijgen meer beloningssignalen bij het drinken van alcohol.

Waarom ontwikkelen sommigen een alcoholprobleem, en anderen niet?

Hoewel erfelijke factoren een grote rol spelen bij verslaving, zijn ook je opvoeding en omgeving cruciaal. Er spelen immers verschillende andere factoren mee die bepalen waarom sommigen een alcoholprobleem ontwikkelen, en anderen niet. Je vindt hier enkele voorbeelden:

 • weinig tot geen ouderlijke steun
 • opgroeien in armoede of een kansarme omgeving
 • gewelddadige kindertijd of jeugd
 • vroege blootstelling aan alcohol
 • groepsdruk om te drinken

Wat te doen bij alcoholisme?

Stoppen met alcohol is een moeilijk en langdurig proces. Voor een alcoholist is het verlangen naar de drank vaak moeilijk te stoppen. De eerste stap om een alcoholprobleem op te lossen is toegeven dat je een probleem hebt en hulp zoeken. Dat is een lastige stap waar veel moed voor nodig is. Maar het brengt je zoveel meer. Namelijk een nieuw leven zonder verslaving zodat je weer gewoon kunt functioneren.

Hulp bij alcoholverslaving nodig?

Maak je je zorgen over je eigen alcoholgebruik of dat van een ander? Neem dan contact op met Ready for Change. We bieden hulp bij verslaving en nemen de tijd voor je vragen over de behandeling.

We gaan discreet met je gegevens om. Je kan ook anoniem telefonisch contact opnemen met vragen over alcoholmisbruik. Bel ons op werkdagen tussen 08.30- 17.00 uur via 088-7323942.

Aanmelden intakegesprek

Tijdens een intakegesprek gaat een ervaren behandelaar na hoe ernstig het probleem is. We helpen je met een stappenplan om volledig te stoppen met alcohol. Onze hulp bij verslaving wordt volledig vergoed door de zorgverzekering. Meld je nu aan via onderstaand formulier.